HRM

Arbocatalogus Gehandicaptenzorg

Kennisbank

Veilig en gezond werken zijn essentieel voor werkplezier en behoud van personeel. In de gehandicaptenzorg (GHZ) wordt de psycho-sociale belasting van medewerkers vergroot door een  toenemende complexiteit en zwaarte van de problematiek van cliënten. Daarnaast is er sprake van verbaal en fysiek geweld.

Hoe herken je veelvoorkomende arbeidsrisico's in de GHZ en hoe pak je ze aan? In de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg vind je  maatregelen en tips voor gezond en veilig werken. Daarnaast kan de arbocatalogus bijvoorbeeld gebruikt worden om arborisico's bespreekbaar te maken en aan te geven wat er in een bepaalde werksituatie verbeterd kan worden.

Arbocatalogus Gehandicaptenzorg

De Arbocatalogus Gehandicaptenzorg gaat specifiek in op werksituaties die in de GHZ voorkomen en de risico's daarbij. De risico's zijn ingedeeld in vijf thema's:

Bedrijfshulpverlening

Agressief gedrag

Fysieke belasting

Werkdruk – werkplezier

Biologische agentia

In de catalogus staan per thema nuttige tips en maatregelen waarmee organisaties, teams en medewerkers aan de slag kunnen gaan. Ook staat er in de arbocatalogus informatie over wet- en regelgeving.

App CAO Gehandicaptenzorg

De app CAO Gehandicaptenzorg kan tot ondersteuning dienen voor iedereen die werkzaam is in de GHZ en is hiermee een waardevolle aanvulling op de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg. De app geeft snel inzicht in rechten en plichten en bevat drie rekentools en is beschikbaar voor Android en iOS.

• Donna Nicolaas
  • VGN