Marktontwikkelingen

Landelijk Schakelpunt verwerkt ca. 6 miljoen berichten per week

Kennisbank
Een overzicht van de meest actuele artikelen vindt u hier of gebruik onze uitgebreide zoekfunctie.
Start een discussie
Om een discussie te kunnen starten op basis van dit kennisbank-item dien je ingelog te zijn.

 
Kennisbank

1 januari was het startpunt van het Landelijk Schakelpunt (LSP). De VZVZ verwerkt vanaf die datum berichten via het LSP, momenteel zo’n 6 miljoen berichten per week. In de afgelopen vijf jaar heeft het LSP 1 miljard berichten verwerkt. Het is hiermee duidelijk dat veel eerstelijns en steeds meer tweedelijns zorgverleners veelvuldig gebruikmaken van deze zorginfrastructuur.  

 

Opgevraagde informatie bij Landelijk Schakelpunt

6 miljoen berichten per week, een groot deel ervan gaat over medicatiegegevens. Daarnaast vragen huisartsenposten regelmatig een samenvatting van het dossier van de eigen huisarts op of informatie over allergieën. Apothekers en specialisten van steeds meer ziekenhuizen vragen medicatie-informatie op. Maar niet alle opgevraagde informatie is van medische aard. Een deel is administratief, zoals het opvragen van BSN-gegevens. Voor het uitwisselen van hun medische gegevens geeft elke Nederlandse burger aan iedere afzonderlijke zorgaanbieder toestemming voor het uitwisselen van medische gegevens. Daarom moet de zorgaanbieder het BSN-nummer aanmelden.

 

Groei aantal zorgaanbieders bij LPS

In eerste instantie maakten voornamelijk apothekers en huisartsen gebruik van de informatievoorziening van het Landelijk Schakelpunt. Inmiddels is er sprake van een groei van het aantal specialisten in de ziekenhuizen en ggz. Momenteel zijn er meer dan 6.000 zorgaanbieders (instellingen en praktijken) aangesloten.


  • Publicatiedatum:
  • Gepubliceerd door:
  • Bron:
  • 03-04-2018
  • Donna Nicolaas
  • Zorgverzekeraars Nederland en VZVZ
  • Externe links: