Met Ziekenhuis Referentie Architectuur kunnen ziekenhuizen de inrichting van hun organisatie in kaders en modellen beschrijven. De ZiRA vervangt het RDZ (referentiedomeinenmodel ziekenhuizen). ZiRA is gepresenteerd op het congres ‘Architectuur in de Zorg’ en zorgt ervoor dat ziekenhuizen overzicht houden, de complexiteit van de informatievoorziening beheersen en veranderingen in onderlinge samenhang kunnen doorvoeren.

Voordelen ZiRA

De door ziekenhuizen ontwikkelde referentiearchitectuur ZiRA is een hulpmiddel voor de ontwikkeling van de organisatie- en informatievoorziening. Daarnaast: 

  • bevordert het eenheid van taal en begrip tussen de ziekenhuizen en hergebruik van kennis;
  • draagt het bij aan standaardisatie van processen, applicatielandschap, informatielandschap, technologie;
  • draagt het bij aan interoperabiliteit in de zorgketen,
  • zorgt het voor versnelling bij architectuur- en ontwikkeltrajecten.

Doelgroep Ziekenhuis Referentie Architectuur

De primaire doelgroep van de ZiRA is de groep professionals die zich richt op de inrichting van de informatievoorziening in een ziekenhuis. De doelgroep is dus breder dan enterprise- en informatie-architecten. Ook informatiemanagers, solution-architecten, functioneel en technisch ontwerpers en functioneel beheerders behoren tot de doelgroep. Bij organisatievraagstukken wordt de ZiRA ook toegepast, waardoor beleidsmedewerkers, CMIO’s (Chief Medical Information Officer), adviseurs en anderen die zich bezig houden met organisatie- en procesveranderingen ook deel uitmaken van de doelgroep.

Opbouw ZiRA

De ZiRA is opgebouwd uit meerdere aansluitende modellen. Bij de opbouw van de modellen volgt de ZiRA het Nictiz interoperabiliteitsmodel. Bekijk dit op de hieronder te downloaden poster.Bron: Nictiz

Externe links:
Nictiz - ZiRA: hulpmiddel voor ziekenhuizen om hun organisatie en informatievoorziening in te richtenDownloads:
Nictiz - Poster ZiRA


Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken