Stijgende salarissen drijven de zorguitgaven op. Vanaf 2019 stijgen de netto zorguitgaven met 7 procent oftewel 5 miljard euro. De helft van dit bedrag is een effect van hogere lonen en prijzen. Dat blijkt uit de gepubliceerde begroting voor komend jaar van het ministerie van Volksgezondheid.

De zorguitgaven kunnen natuurlijk hoger uitvallen dan geraamd. Het kabinet verwacht volgend jaar een gemiddelde loonstijging van 3 procent, maar zo heeft bijvoorbeeld vakbond FNV heeft al een looneis neergelegd van 5 procent.
Eerder werd bekend dat het kabinet ervan uitgaat dat de zorgpremie in 2019 ongeveer 124 euro hoger zal uitvallen. Minstens 50 euro daarvan is een gevolg van hogere lonen en prijzen.
Het leveren van meer zorg en nieuwe behandelingen, medische hulpmiddelen en medicijnen zorgt voor circa 30 euro aan extra uitgaven. Dat zal de nominale zorgpremie volgend jaar op ongeveer 1430 euro brengen. De precieze hoogte wordt bepaald door de zorgverzekeraars. Zij hebben, vergeleken met andere jaren, minder reserves beschikbaar om de premiestijging beperkt te houden. Maar het kabinet verwacht dat zij samen nog altijd 450 miljoen euro inzetten om de premies te dempen.

Als er geen hoofdlijnenakkoorden waren afgesloten dan hadden de uitgaven nog sneller kunnen stijgen. De hoofdlijnenakkoorden besparen in deze kabinetsperiode 2,2 miljard euro. Het kabinet maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de zorg en over de houdbaarheid van de uitgaven op de lange termijn.

Lees hieronder verder.Bron: Zorgvisie

Externe links:
Lonen jagen zorguitgaven opDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken