In heel Europa is de toegang en de kwaliteit van hulp voor kinderen met psychische problemen niet voldoende geregeld. Dit concluderen 42 Kinderombudsmannen uit 34 Europese landen. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat ook in Nederland een aantal problemen spelen.

In veel Europese landen moeten kinderen lang wachten op hun behandeling. Ook is het recht op “informed consent” – het geven van toestemming voor een behandeling op basis van goede informatie van artsen en hulpverleners – niet goed geregeld en is er gebrek aan coördinatie tussen hulpverleners.

Opvoedondersteuning voor ouders is meestal pas beschikbaar als er al enorme problemen in een gezin zijn, of alleen voor bepaalde doelgroepen. Omdat er te weinig gegevens beschikbaar zijn, is verder niet duidelijk hoe groot de problemen exact zijn.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat deze problemen ook in Nederland aanwezig zijn: “Op een aantal vlakken doet Nederland het beter dan andere landen, maar Nederlandse kinderen lopen tegen vergelijkbare problemen aan als hun Europese leeftijdsgenoten.” Met name de lange wachtlijsten in de jeugd-ggz zijn haar een doorn in het oog. “Kinderen zakken steeds dieper weg. De weg terug omhoog wordt moeilijker, de kans op volledig herstel kleiner.”

Lees hieronder verder.Bron: Nationale Zorggids

Externe links:
Hulp voor kinderen met psychische problemen in Nederland onvoldoendeDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken