Thuiswonende mensen die geconfronteerd worden met levensvragen, bijvoorbeeld bij ziekte, ouder worden en sterven, hebben de mogelijkheid om vanaf 2019 een beroep te doen op een levensbegeleider. Dit nieuws deelde Minister Hugo de Jonge (VWS) onlangs mee aan de Tweede Kamer. Hiermee wil De Jonge gehoor geven aan de opgave uit het regeerakkoord en daarbij antwoord geven hoe deze opgave een plaats krijgt in het uitvoeren van de drie beleidsprogramma’s Thuis in het verpleeghuis, Langer thuis en Een tegen eenzaamheid. Eerder werden enkel gesprekken met een geestelijk verzorger vergoed bij een verblijf in een instelling, zoals een verpleeghuis of ziekenhuis.

KBO-PCOB heeft met blijdschap gereageerd op dit nieuws.
Directeur KBO-PCOB Manon Vanderkaa: “Dit is het directe resultaat van het Manifest Waardig Ouder worden, waarvan wij één van de initiatiefnemers zijn.” KBO-PCOB pleit al langer voor levensbegeleiding om de gezondheid en het welbevinden van senioren te versterken, niet alleen in de laatste levensfase. “Geestelijke zorg zien wij als een belangrijk aspect van goede zorg. Het is mooi dat de afspraken in het regeerakkoord nu concreter worden.”

Manon Vanderkaa is ervan overtuigd dat de levensbegeleiding door geestelijke verzorgers veel voor ouderen kan betekenen. “Nadenken over de zin van je leven en hierover in gesprek gaan, al dan niet op basis van levensbeschouwing of religie, zou even normaal moeten zijn als lichamelijke zorg. Het kan de veerkracht en levenskunst van ouderen versterken.”

Lees hieronder verder.Bron: KBO-PCOB

Externe links:
KBO-PCOB blij met plannen geestelijke zorg voor mensen die thuis wonenDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken