Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman is van mening dat er één loket moet komen waar mensen met dementie en hun mantelzorgers terecht kunnen met vragen om en over zorg en ondersteuning. Op dit moment lopen patiënten en hun zorgers bij de overheid nog tegen veel te veel drempels op, zo constateert Van Zutphen.

Ze blijven te vaak ook verstoken van een casemanager, een onafhankelijke en vaste begeleider die informeert, meedenkt en regelt, zegt de ombudsman in zijn onderzoeksrapport Borg de zorg dat vanochtend wordt gepubliceerd.

“Dementie brengt al meer dan genoeg zorgen en verdriet met zich mee. Draag daarom óók als overheid bij aan een dementievriendelijke samenleving”, zegt Van Zutphen, die al eerder signaleerde dat er ook op dit front te vaak in hokjes wordt gedacht.

Mensen met dementie hebben dagbesteding, begeleiding, verpleging en verzorging en soms verpleeghuiszorg nodig. “Verschillende wetten maken dit mogelijk, maar die botsen of sluiten niet op elkaar aan. Bovendien is het onnodig tijdrovend en ingewikkeld om de juiste zorg bij dementie te vinden.” Er sprake van administratieve rompslomp, te veel loketten en te weinig kennis en ook te weinig keuze aan dagbesteding.

Lees hieronder verder.Bron: Nationale Zorggids

Externe links:
Nationale Ombudsman: 'Maak één loket voor zorg bij dementie'Downloads:
Samenvatting rapport zorgwetten 2018-030
Samenvatting 2018090 Borg de zorg

Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken