Bijna 80% van de mantelzorgers maakt kosten om voor een ander te zorgen. Bij 29% (1 op de 3) loopt dit op tot meer dan 100 euro per maand. Bij een derde heeft de mantelzorgtaak invloed (gehad) op betaald werk en loopbaan.

De overheid ziet graag dat we meer voor elkaar gaan zorgen, maar ook mantelzorg heeft een prijs. Daar moet meer aandacht voor zijn. Aangezien een groot deel van de mantelzorgers langere tijd voor één of meer personen zorgt, telt ook een klein maandelijks bedrag op tot flinke bedragen. Ook indirect doordat mantelzorg invloed heeft op de loopbaan van mantelzorgers. Zij gaan noodgedwongen minder werken of juist meer, of moeten soms hun baan opzeggen. Door het bieden van mantelzorg kunnen kosten zich opstapelen en dat zijn vaak onzichtbare kosten.

Patiëntenfederatie Nederland maakt zich zorgen over de stapeling van zorgkosten en schreef hierover vorige maand nog een brief aan de Tweede Kamer.

Een andere opmerkelijke uitkomst is dat 60% van de deelnemers die hun zelfstandig zorg en/of ondersteuning regelen met een persoonsgebonden budget (PGB), aangeeft dat het zorgkantoor of de gemeente hen niet actief heeft geïnformeerd over de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit is iets waar alle mensen die zorg nodig hebben, recht op hebben. Deze uitkomst bevestigt het beeld uit een eerdere meldactie (2016) waaruit al bleek dat de cliëntondersteuner onvoldoende bekend is bij de beoogde doelgroep.

Lees hieronder verder.Bron: Medical Facts

Externe links:
Ook mantelzorg heeft een prijsDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken