Onlangs debatteerde de Tweede Kamer over woonvormen die worden opgezet door ouders voor hun kinderen met een beperking. Wat gaat er goed en wat kan er beter? GroenLinks vindt ouderinitiatieven, zoals deze woonvormen, heel geschikt. Maar de VVD denkt niet dat zo’n woonvorm voor iedereen is weggelegd. Dit meldt de Tweede Kamer. 

Het opzetten van zo’n woonvorm vraagt een lange adem, aldus VVD. Ouders moeten daarbij vaak het wiel opnieuw uitvinden, constateert ook CDA. Bovendien staan nieuwe en bestaande initiatieven volgens verschillende woordvoerders onder druk door financiële onzekerheid en ingewikkelde regelgeving.

Ouderinitiatieven worden veelal betaald uit het persoonsgebonden budget (pgb), maar ook door vergoedingen afkomstig van gemeenten en inkomens van bewoners. Door de bezuinigingen hierop staan veel ouderinitiatieven onder druk, stelt de SP. Dit ziet ook GroenLinks die wijst op een opeenstapeling van versoberingen die de onzekerheid vergroten, waaronder minder huurtoeslag, verslechterde toegang tot de Wajong en lagere zorgindicatie. En de afschaffing van de wooninitiatieventoeslag komt sommigen ook duur te staan. Minister Hugo de Jonge is hierover in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zei hij donderdag tijdens het debat.

Lees hieronder verder.Bron: Nationale Zorggids

Externe links:
Partijen hopen op minder regels en wetten voor ouderinitiatievenDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken