Hoogopgeleide vluchtelingen komen moeilijk aan een baan in de zorg. Volgens Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is het een lang en bureaucratisch proces om in het BIG-register te komen. Het CIBG herkent de problematiek enigszins: ‘De zorgvuldigheid, de te nemen stappen, toetsen en de tijd die dit kost, zijn echter een vast gegeven.’

Het CIBG reageert naar aanleiding van de berichtgeving van Een Vandaag over de Iraanse verloskundige Hanieh Ghodsi. Zij is al drie jaar bezig een baan of stage als verloskundige te krijgen. De procedure voor de BIG-registratie duurt echter langer dan verwacht. Zij noemt de bureaucratie de boosdoener.

‘Omdat wij weten dat het soms – zeker door mensen van buiten Europa – als lastig wordt ervaren welke procedure van toepassing is, hebben wij een advieswijzer gemaakt.’, aldus het CIBG. Het CIBG stelt dat de voorlichtingsbijeenkomsten en de website voldoende informatie bieden op vragen van hoogopgeleide vluchtelingen.

Mardjan Seighali, directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, kent de problemen waar hoogopgeleide vluchtelingen tegenaan lopen bij de aanmelding voor het BIG-register. Zij vertelt dat 60 procent van de 120 studenten die zij begeleidt, voortijdig afhaken wegens de complexiteit. Het kost teveel moeite om de procedure te doorlopen, de gemeente geeft geen toestemming voor het volgen van een opleiding naast een uitkering of omdat een meeloopstage niet beschikbaar is door de werkdruk in de zorg.

Lees hieronder verder.Bron: Zorgvisie

Externe links:
BIG-registratie vluchtelingen lang en lastig proces
Advieswijzer BIG-register


Downloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken