Er is een nieuw keurmerk voor zzp’ers in de zorg, het NENHKZ-keurmerk. Dit nieuwe keurmerk is vanaf 2020 verplicht, naast het reeds bestaande keurmerk van Kiwa Prismant.

Vanaf 1 januari 2019 kan je je als zzp’er in de sector zorg en welzijn inschrijven voor het HKZ-keurmerk zzp’er in de zorg. Om te beoordelen of je aan de eisen uit de HKZ-norm zzp’ers in de zorg voldoet, moet je vragen beantwoorden en gegevens uploaden in het ICT-systeem. De uiteindelijke beoordeling vindt plaats door een assessment dat wordt afgenomen door beoordelaars van één van de onafhankelijke certificerende instellingen (Dekra en DNV GL). De basis voor de assessments zijn de gegevens die je hebt ingevoerd in het systeem.

Het HKZ-keurmerk is het tweede keurmerk voor zzp’ers in de zorg. Het eerste keurmerk, Kiwa Prismant, is in 2013 in opdracht van het ministerie van VWS ontwikkeld.

NENHKZ beweert dat het KIWA-keurmerk niet meegegaan is in de verandering van de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Verder wordt het KIWA-keurmerk volgens HKZ niet onafhankelijk getoetst. Kiwa Prismant is het niet eens met deze beweringen. Volgens een woordvoerder is KIWA onafhankelijk. Het keurmerk staat onder een raad van accreditatie. Ook voldoet KIWA volledig aan de Wkkgz.

Lees hieronder verder.

Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken