Gemeenten hebben steeds meer moeite om rond te komen sinds zij verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van taken op het gebied van jeugd, werk en zorg. Ondanks er sinds 2015 sprake is van een lichte opleving door economisch herstel, is de verwachting dat het er niet beter op wordt.

Dat blijkt uit de Benchmark Nederlandse Gemeenten van BDO Accountants & Adviseurs. Uit die analyse van de financiële kengetallen van alle gemeenten van 2008 tot en met 2017 wordt duidelijk dat de gemiddelde solvabiliteit, het financiële kengetal voor de mate waarin gemeenten in staat zijn om aan hun financiële verplichtingen te voldoen, als gevolg van de recessie van 42 procent in 2009 naar 35 procent in 2017 ging.

Die verdere daling is volgens BDO een direct gevolg van de invoering van het ‘sociaal domein’ in 2015. Gemeenten kunnen de taken op het gebied van maatschappelijke ondersteuning (Wmo), jeugdhulp en ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – met gemiddeld bijna 40 procent van de totale begroting veruit de grootste uitgavepost – financieel nu nog maar nét dragen.

Lees hieronder verder.Bron: Binnenlands Bestuur

Externe links:
Gemeenten financieel klem door zorgtakenDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken