Om de wachttijden in de GGZ regionaal aan te pakken, zijn regionale taskforces opgericht waarin betrokken partijen, zoals GGZ-aanbieders, huisartsen, zorgverzekeraars, gemeenten, cliëntvertegenwoordigers én ervaringsdeskundigen, samen werken aan oplossingen. Adviesbureau KPMG Health heeft het opzetten en begeleiden van deze regionale taskforces (RT’s) begeleid. Nu gaan de RT’s zelfstandig verder. Projectleiders Karin Lemmens en Karin Vernooij van KPMG Health zetten de geleerde lessen op een rij. Karin Lemmens: “Blijf niet praten, maar kom snel én samen in actie.”

Wachttijden zijn een complex probleem, waarvoor een eenduidige oplossing ontbreekt. Cliënten die dringend wachten op geestelijke gezondheidszorg zijn daarom goed geholpen met maatwerk in de regio. Regionaal kunnen de omstandigheden en knelpunten immers verschillen. Dat is het uitgangspunt van de vervolgaanpak Actieplan Wachttijden GGZ. Bij het opstarten van de RT’s bleek dat niet overal het belang van een regionale aanpak werd gezien. “Niet alle regio’s stonden ervoor open. Sommige regio’s vonden het lastig omdat ze het gevoel hadden dat ze ons kregen opgedrongen,” zegt Karin Lemmens. Haar collega Karin Vernooij vult aan: “In een aantal regio’s was er al wel iets van een regionaal overleg, maar op de schaal waarop wij het nu hebben opgezet, was het nog bijna nergens. Niet iedereen voelde zich ook probleemeigenaar. Maar bij andere regio’s was er juist veel bereidheid om samen aan de slag te gaan.”

Lees hieronder verder.Bron: GGZ Nederland

Externe links:
Geleerde lessen van KPMG van aanpak wachttijden GGZ in de regio: ‘Blijf niet praten, maar kom snel én samen in actie’Downloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken