Het is al maandenlang onzeker wat er rondom de Brexit gaat gebeuren. Wat de uitkomst op 30 maart ook zal zijn, deze heeft effect op de Britse gezondheidszorg én op de verpleegkundigen en artsen die daar werken. V&VN sprak de Nederlandse internist en CEO van University College London Hospitals Marcel Levi over zijn verwachtingen en ervaringen. “Europese verpleegkundigen en artsen die al in Engeland werken hoeven niet te vrezen voor de Brexit. De personeelstekorten zijn hier enorm!”

Toen Marcel Levi een aantal jaar geleden werd gevraagd om in Londen te komen werken was hij ervan overtuigd dat een Brexit nooit door zou gaan. Dat liep anders. Toch hoeft hij, net als duizenden andere Europese artsen en verpleegkundigen, niet te vrezen voor de Brexit. “Alle Europeanen die al in Engeland in de zorg werken, krijgen de zogenaamde settled statuswaarmee ze in Engeland mogen blijven”, legt Levi uit. Voor deze settled statusbetaal je 65 pond. Het is meestal de werkgever die voorstelt om dit bedrag te betalen. Levi: “Wij hebben aangeboden om dit voor alle werknemers te betalen. Het is voor ons belangrijk om hiermee aan te geven hoezeer we hen waarderen. We willen bovendien voorkomen dat artsen en verpleegkundigen door de aanhoudende onzekerheid toch besluiten om te vertrekken.”

Niet alleen in Nederland, maar in heel West-Europa zijn er grote personeelstekorten in de zorg. En dat geldt zeker ook voor Engeland. “Het is lastig om een vergelijking te maken, maar ik schat in dat de tekorten hier, vooral buiten de grote steden, nog extremer zijn dan in Nederland. De tekorten in Londen vallen nog mee, maar op het platteland is het echt dramatisch.”

Lees hieronder verder.Bron: V&VN

Externe links:
‘Europese verpleegkundigen hoeven niet te vrezen voor de Brexit’Downloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken