Om de uitdagingen in de zorgsector het hoofd te kunnen bieden, moet de sector een digitale versnelling doormaken. Om dit te bewerkstellingen moeten standaarden voor de uitwisseling van gegevens worden afgedwongen. Dat stellen VNO-NCW en MKB Nederland in een manifest dat zij onlangs aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg) hebben gepresenteerd.

Het manifest ‘Samen vooruit’ is onder meer door ActiZ, Zorgverzekeraars Nederland en NVZ ondertekend. De initiatiefnemers noemen de digitale kansen voor het Nederlandse zorgstelsel aanzienlijk. “Samen kunnen we stappen zetten om de digitale koploper voor de gezondheidszorg in de wereld te worden”, stellen de werkgeversverenigingen.

“Stappen om de digitale koploper voor de gezondheidszorg in de wereld te worden, en samen de vruchten daarvan te plukken: een betere en slimmere zorg voor Nederlanders én nieuwe economische kansen voor het bedrijfsleven”, luidt het manifest.

VNO-NCW stelt dat medische gegevens voortaan makkelijker en veiliger digitaal uitgewisseld moeten worden tussen zorgverleners. Ook moet de patiënt zelf eenvoudig inzage kunnen krijgen in zijn gegevens. Dit is op het moment echter een struikelblok. Onder meer doordat er onvoldoende aansluitingen zijn tussen landelijke en regionale infrastructuren. “Ten tweede vindt het delen van gegevens op een diffuse en onveilige manier plaats.” Verder worden standaarden verschillend of niet geïmplementeerd, wat tot zorgelijke ontwikkelingen leidt.

Lees hieronder verder.Bron: Skipr

Externe links:
ActiZ: overheid moet gelijk speelveld creëren voor digitalisering zorgDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken