De laatste jaren is er veel veranderd in de verpleeghuiszorg. Verpleeghuizen werken hard om aan het kwaliteitskader te voldoen, zodat mensen in verpleeghuizen kwalitatief goede zorg krijgen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil daaraan bijdragen door de bekostiging voor de verpleeghuizen de komende jaren stapsgewijs te verbeteren. Zij heeft op verzoek van de minister een advies gemaakt. Het adviesrapport is te vinden onder het kopje downloads.

Om de door de minister beschikbaar gestelde kwaliteitsgelden op een verantwoorde manier in te zetten, is het nodig de tarieven voor verschillende zwaarte van zorg aan te passen. Daarnaast starten we met een integrale vergelijking, zodat in de toekomst alle verpleeghuizen kunnen voldoen aan het kwaliteitskader.

De kwaliteitsgelden blijven in 2020 nog apart bekostigd via een lumpsum. Daarna willen we de bekostiging vereenvoudigen en toe werken naar een basistarief waarin de kwaliteitsgelden zijn opgenomen. Vanaf 2021 zullen de extra middelen daarom als aparte opslag op de tarieven worden verwerkt. Zo wordt zichtbaar hoe hoog het tarief uiteindelijk zal zijn wanneer de kwaliteitsmiddelen daarin opgenomen zijn. Maar kunnen we de middelen nog wel oormerken, zodat hier apart op gestuurd kan worden en maatwerk mogelijk blijft.

Lees hieronder verder.Bron: NZa

Externe links:
NZa adviseert minister over bekostiging verpleeghuiszorgDownloads:
Advies bekostiging verpleeghuizen


Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken