Technologische innovaties in de zorg volgen elkaar in rap tempo op. We leven langer omdat er op medisch en verpleegkundig vlak steeds meer mogelijk is. Mensen kunnen langer thuis blijven wonen omdat zorg op afstand beschikbaar is. Technologische innovatie vermindert de druk op instellingen waardoor vergrijzing opvangen kan worden en ook de pijn van personeelstekorten kunnen worden verzacht.

De inzet van technologie voor de steeds complexer wordende ouderenzorg vraagt om specifiek inzicht, kennis en vaardigheden.

Het blijkt dat ouderenzorg achter loopt met het investeren in technologie en innovatie ten opzichte van bijvoorbeeld ziekenhuizen. Dit terwijl er van alles op de markt beschikbaar is. Een paar willekeurige voorbeelden:
– Monitoring op afstand. Het gaat hierbij om technologie waarbij mensen op afstand in de gaten gehouden kunnen worden met behulp van onder andere sensoren, GPS of geluidsapparatuur. NAAST (een dochterbedrijf van Sensire) biedt bijvoorbeeld een scala aan mogelijkheden om cliënten en patiënten op afstand te monitoren.
– Slimme medicijndispensers die op gewenste tijden een signaal aan de cliënt geven dat het tijd is om de medicatie in te nemen en deze vrijgeeft.
– Domotica. Er zijn bijvoorbeeld (video) observatietechnieken op de markt die op basis van vooraf gestelde parameters een signaal doorgegeven aan de verzorging. Bij de ene cliënt is dat onrustig woelen in bed, bij een andere cliënt is dat pas op het moment dat hij of zij na 10 minuten nog niet terug is op de kamer.

Lees hieronder verder.Bron: Zorgvisie

Externe links:
Kennis verpleegkundigen over toepassing technologie cruciaalDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken