Voor het eerst in jaren is er sprake van een stagnatie in de vraag naar nieuwe medewerkers. HR-professionals geven aan niet langer werving van nieuwe medewerkers als topprioriteit hebben, maar juist scholing en behoud van zittend personeel. 

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘HR-Trends 2019-2020’ van AFAS Software, adviesbureau Berenschot en uitgeverij Performa. 2019 is het laatste jaar dat nog in het teken staat van het aantrekken van nieuw talent, maar vanaf volgend jaar stagneert die trend. Met betrekking tot behoud van medewerkers worden in 2020 de meeste problemen verwacht in de gezondheidszorg (66 procent), maar ook de publieke sector (51 procent) krijgt met een sterke toename te maken. Voor 2019 geeft 37 procent van de HR-professionals uit de hoek van het openbaar bestuur en overheidsdiensten aan dat behoud van personeel een opgave is.

Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat de HR-professionals voor het eerst in jaren niet werden overvallen door de krapte op de arbeidsmarkt, hoewel die volgens CBS-cijfers momenteel nog nijpender is dan voor de economische crisis.

Voor 2020 is er naar verwachting nauwelijks nog sprake van een toename (stijging van 1 procent). ‘Een trendbreuk lijkt aanstaande’, aldus Hans van der Spek van Berenschot. ‘Na jarenlang een krappe arbeidsmarkt te hebben gehad, waarbij sommige organisaties van alles uit de kast haalden om nieuw talent aan te trekken, lijkt de focus meer te liggen op het optimaliseren van de inzet van de bestaande medewerkers.’

Lees hieronder verder.Bron: Binnenlands Bestuur

Externe links:
Behoud personeel wordt belangrijker dan wervingDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken