De gezamenlijke aanpak van het kabinet, werkgevers en het onderwijs om het personeelstekort in de zorg terug te dringen lijkt te werken. Volgens de nieuwste cijfers is het verwachte personeelstekort teruggelopen naar 80.000 en mogelijk zelfs naar 55.000 in 2022, terwijl eerder werd uitgegaan van een tekort van 100.000 tot 125.000 medewerkers.

De werkgelegenheid is in 2018 harder gestegen dan verwacht en het aantal zij-instromers en herintreders is toegenomen. Ook is er sprake van een verdere stijging van instroom in het zorgonderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

“Dit is heel goed nieuws. We hebben al die mensen in de gezondheidszorg heel hard nodig. Als je kiest voor de zorg, weet je zeker dat je altijd werk hebt. En het is prachtig en betekenisvol werk. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat we deze mensen ook vast weten te houden”, aldus de ministers van het VWS.

Uit de tussentijdse evaluatie blijkt verder ook dat het ziekteverzuim in het derde kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder is gestegen van 4,9 procent naar 5,1 procent. En de uitstroom van medewerkers uit de sector nam in diezelfde periode met 6 procent toe. Dat zijn ongeveer 7000 mensen meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. De komende jaren zal de regionale aanpak daarom worden geïntensiveerd met extra aandacht voor scholing en goed werkgeverschap.

De Jonge, Bruins en Blokhuis reageren: “Deze cijfers laten zien dat we op de goede weg zijn, maar de klus is nog lang niet geklaard. Het blijft dus alle hens aan dek.”Bron: Medical Facts

Externe links:
Aanpak personeelstekort zorg werktDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken