In 2018 groeide de zorg verder door, maar niet zo hard als in 2017. De omzetgroei kwam uit op 8,6 procent, tegenover 9,7 procent een jaar eerder. Daarmee bleef de branche achter bij het landelijk gemiddelde van 9,6 procent. De winstgroei bedroeg iets meer dan 6 procent tegen bijna 14 procent een jaar daarvoor. Ook hier bleef de branche achter bij de 16,3 procent die het mkb gemiddeld realiseerde. Meer dan de helft van de zorgondernemers zag de winst zelfs dalen. Een forse toename van de personeelskosten is hiervan de oorzaak. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2019, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’ (zie downloads).

Fysiotherapeuten en huisartsen hadden een relatief lastig jaar. De omzet nam voor huisartsen nog wel toe, maar de winstontwikkeling belandde in 2018 voor beide subcategorieën in het rood. Bij huisartsen zijn de personeelskosten behoorlijk sterk toegenomen.

Het toenemende tekort aan medewerkers is een van de grote hoofdpijndossiers in de zorgsector. Steeds vaker zijn zorgondernemers aangewezen op relatief dure flexkrachten. Net als in voorgaande jaren liepen de personeelskosten, met afstand de grootste kostenpost van een zorgorganisatie, sneller op. De stijging van 11 procent was sterker dan in 2017, 2016 en 2015, terwijl er in 2014 nog sprake was van een lichte krimp. De loonkosten stegen met bijna 11 procent, in lijn met het voorgaande jaar.

Lees hieronder verder.Bron: Nationale Zorggids

Externe links:
Hoge personeelskosten drukken resultaten 2018 medische zorg
Website SRA


Downloads:
SRA: Sectorrapport branches in zicht 2019


Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken