Onlangs heeft een uitvoerig debat plaatsgevonden in de Eerste Kamer over de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De Eerste Kamer toonde zich kritisch over de inhoud van het wetsvoorstel, maar de stemming plaatsgevonden en de Eerste Kamer heeft de WAB aangenomen. Daarmee is het definitief, dat de regels met ingang van 1 januari 2020 veranderen. Baker Tilly zet de belangrijkste wijzigingen voor u een rij. Klik voor het volledige overzicht van de wijzigingen op de externe link hieronder.

– Vanaf eerste dag recht op transitievergoeding
Uw werknemer bouwt vanaf de eerste dag het recht op een transitievergoeding op. Niet pas na 24 maanden dienstverband. De hoogte van de transitievergoeding gaat wel omlaag. Onder voorwaarden kunt u gecompenseerd worden voor een transitievergoeding betaald aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer of na een bedrijfsbeëindiging.
– Verruiming ketenregeling
De ketenregeling voor tijdelijke contracten wordt verruimd. Waar de Wet werk en zekerheid in 2015 de maximale periode waarbinnen u tijdelijke contracten mag afsluiten, verkortte van 36 naar 24 maanden, wordt deze verkorting met de Wet arbeidsmarkt in balans weer teruggedraaid. Het maximum aantal tijdelijke contracten binnen de periode van 36 maanden blijft drie. Hetzelfde geldt voor de tussenliggende periode: die blijft zes maanden (wil de ketenregeling opnieuw kunnen beginnen).
– Hogere WW-premies voor tijdelijke contracten
Voor tijdelijke contacten geldt een hogere WW-premie dan voor vaste contracten. Voor een vaste oproepovereenkomst geldt eveneens de hogere premie.

De arbeidsmarkt en de regels zijn volop in beweging. Dit najaar organiseert Baker Tilly seminars op verschillende locaties in Nederland om uitgebreid te informeren over de wijzigingen die de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) met zich meebrengen. Zo krijgt u inzicht in wat de impact is van deze nieuwe wet en Baker Tilly u tijdig voor te bereiden op de nieuwe regels die per 1 januari 2020 van toepassing zijn.

Klik voor het volledige overzicht van de wijzigingen op de externe link hieronder.
Daar kunt u zich tevens opgeven om op de hoogte gehouden te worden van verschillende data waarop de seminars zullen plaatsvinden.Bron: Baker Tilly

Externe links:
Wet arbeidsmarkt in balans een feitDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken