Onlangs publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de uitkomsten van de kwaliteitsindicatoren van 2017 (zie downloads). Nuttige informatie voor kwaliteitsfunctionarissen, maar ook voor iedere verpleegkundige die vinkt voor indicatoren. Bijvoorbeeld voor Yvonne Siebers, wondconsulent in het VieCuri Medisch Centrum en voorzitter van de afdeling V&VN Wonderexpertise. “Als ik zie dat we in ons ziekenhuis opvallend veel patiënten met ernstige wonden hebben, ga ik navraag doen bij een ziekenhuis waar dat niet zo is: wat doen jullie anders?”

Aan de basis van de publicatie van het IGJ, genaamd ‘Het resultaat telt’, ligt de Basisset Medisch Specialistische Zorg. Deze bestaat uit 60 indicatoren. Alle indicatoren zijn gebaseerd op de risico’s die betrokken beroepsverenigingen en de IGJ signaleren en op de terreinen waarop de zorg volgens hen moet verbeteren. Verpleegkundigen van verschillende afdelingen van V&VN lopen voorop bij de ontwikkeling van een aantal indicatoren, waaronder ‘ziekenhuisbreed pijnmanagement’, ‘aanspreekpunt oncologische zorg’ en ‘vrijheidsbeperkende interventies (VBI)’.

Yvonne is in haar ziekenhuis betrokken bij de indicator wondzorg. “Mijn rol begint al vroeg in het proces. Als we weten wat de inspectie op het gebied van wondzorg wilt weten, moet ik kijken: kunnen wij die data uit onze systemen halen en wie zorgt voor het registreren? Als we de resultaten teruggekoppeld krijgen, kijk ik als wondconsulent hoe we scoren ten opzichte van andere ziekenhuizen. Waar wijken we af? Als ik bijvoorbeeld zie dat wij opvallend veel patiënten met ernstige wonden hebben, is dat een eyeopener. Hoe kan dat? Ik kan dan navraag doen bij een ziekenhuis waar dat niet zo is: wat doen jullie anders? Zo kunnen we van elkaar leren.”

Lees hieronder verder.Bron: V&VN

Externe links:
Weten waarvoor je registreert: uitkomsten kwaliteitsindicatoren ziekenhuizenDownloads:
Medisch specialistische zorg het resultaat telt


Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken