De kwaliteitsregistraties in de Nederlandse zorg zijn van hoge kwaliteit, maar er gebeurt ook veel dubbel werk en het kan een stuk efficiënter. Nu is het moment om tot één gezamenlijk platform voor databewerking te komen voor alle registraties. Daarvoor pleit Eric Hans Eddes, directeur van DICA.

Het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) heeft in de afgelopen tien jaar voor 23 aandoeningen kwaliteitsregistraties ontwikkeld. “Tien jaar geleden zijn we met de beroepsverenigingen begonnen vanuit een soort defensieve gedachte”, vertelt Eddes, die ook als gastro-intestinaal chirurg aan het Deventer ziekenhuis is verbonden. “Het was het begin van de beweging naar transparantie. We werden door iedereen bevraagd en dat zagen we als het ware als de boze buitenwereld.”

“Toen hebben we bedacht dat we beter zelf een systeem konden hebben om te laten zien wat we doen”, vervolgt Eddes. “Gaandeweg zijn we gaan inzien dat het niet alleen ontzettend goed is om te kijken wat je precies doet, maar ook ontzettend leuk. Niet alleen om te verbeteren. Het geeft een enorme stimulans aan innovatie en de implementatie van nieuwe technieken, behandelingen en geneesmiddelen. Die komen daardoor sneller bij de patiënt terecht.”

Volgens Eddes is het nu tijd om nog een stap verder te gaan. “Er zijn veel partijen die actief zijn op het gebied van kwaliteitsregistraties. Het is belangrijk dat we niet allemaal hetzelfde doen of steeds opnieuw zelf het wiel uitvinden. Daarom zijn we al samenwerkingsverbanden aangegaan met onder meer Perined, voor de geboortezorg. Daarnaast met de Nederlandse Hartregistratie, LROI op gebied van gewrichtsprotheses, Nice voor de intensive care en Renine voor nierfunctievervanging. Zaken als privacy, security en ICT, daar hebben we allemaal mee te maken. Het belangrijkste is dat we de kwaliteitsdata die we hebben op een bruikbare manier teruggeven aan zorgprofessionals en patiënten.”

Lees hieronder verder.Bron: Qruxx

Externe links:
Tijd voor één platform voor databewerking alle kwaliteitsregistratiesDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken