De financiële positie van de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) is verbeterd. Personeelstekorten blijven echter een risico voor de toekomst. Dit blijkt uit ZorgRating benchmark van Finance Ideas.

De ZorgRating benchmark is gebaseerd op de jaarverslagen van ongeveer 150 vvt-instellingen over de periode 2009 tot en met 2018. In de periode 2014 tot 2016 stond de ontwikkeling van de bedrijfsopbrengsten van vvt-instellingen onder druk. Dit kwam door de tariefkortingen in de Wmo in combinatie met de scheiding van wonen en zorg. Daarnaast werd het verlies voor 2016 met name veroorzaakt door de onregelmatigheidstoeslag (ORT). Als gevolg hiervan rapporteerde in 2016 41 procent van de instellingen met een omzet boven de 3,5 miljoen euro een negatief resultaat.

Twee jaar later, in 2018, is dit percentage gedaald naar ongeveer 14 procent, zo blijkt uit de ZorgRating benchmark. In de afgelopen drie jaar stegen de bedrijfsopbrengsten met 5 procent. Dit is mede het gevolg van de toenemende vergrijzing en een toename in de vraag naar zwaardere verpleeghuiszorg in combinatie met de verkregen kwaliteitsgelden.

Lees hieronder verder.Bron: Skipr

Externe links:
Financiële gezondheid vvt-sector verbetertDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken