Door de vergrijzing, de veranderende zorgbehoeften en de sluitende verzorgingshuizen is er in Nederland een groeiende vraag naar nieuwe woonzorglocaties. In het trendrapport van adviesbureau CBRE valt te lezen dat er minstens duizend nieuwe locaties nodig zijn.

De inschatting van CBRE is gebaseerd op de actuele wachtlijsten voor intramurale zorghuisvesting, het huidige tekort aan seniorenwoningen en de behoefte van diverse grote eerstelijnszorgaanbieders om zich te gaan vestigen in een nieuw gezondheidscentrum.

“De afgelopen maanden zijn er tientallen nieuwe zorglocaties geopend door bestaande en nieuwe zorgexploitanten”, stelt director Healthcare Jeroen Hermus in het trendrapport. “Toch liepen de wachtlijsten in de intramurale zorg verder op. Net als het aantal senioren dat geschikte huisvesting zoekt. (..) Als er niet actief wordt ingezet op het ontwikkelen van nieuwe (woon)zorglocaties, zullen door de vergrijzing en de veranderende woon-en zorgbehoeften van senioren, de wachtlijsten en het aantal zoekende senioren de komende jaren verder toenemen.”

Er zijn steeds meer beleggers en ontwikkelaars actief in de zorgvastgoedsector. In de eerste helft van 2019 is er voor zo’n 490 miljoen euro aan zorgvastgoed aangekocht door beleggers. Dat is een kwart meer dan in de eerste helft van 2018. Het aantal geregistreerde transacties is met 28 procent toegenomen tot 55. Er waren 35 verschillende beleggers actief. Dat zijn er 10 meer dan in de eerste helft van 2018. CBRE verwacht dat het beleggingsvolume in zorgvastgoed in 2019 wederom een nieuw record zal bereiken.

Tegelijkertijd ziet het adviesbureau dat het voor zorgfuncties niet makkelijk is om ontwikkellocaties te vinden. De samenwerking tussen gemeenten, ontwikkelaars en zorgexploitanten loopt niet altijd even soepel. Dit terwijl gemeenten door actief mee te werken aan nieuwe zorglocaties juist kunnen inspelen op de behoefte van hun bewoners en doorstroming op hun woningmarkt stimuleren, stelt CBRE.

Het trendrapport kunt u opvragen middels de website van CBRE. Zie de verwijzing naar de site bij externe links.
Lees hieronder verder.Bron: Skipr

Externe links:
Minstens duizend nieuwe locaties voor zorgvastgoed nodig
Zorgvastgoed rapport 2019


Downloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken