Voor veel wijkteammedewerkers is privacy een lastig onderwerp. Er zijn zoveel verschillende regels, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke persoonsgegevens van cliënten leg je vast? Wanneer mag je die gegevens delen? Met wie mag je die gegevens delen? En wat heeft de cliënt daarover te zeggen? Movisie heeft een online training gemaakt die je helpt deze vragen te beantwoorden.

Yakima Altenstad is zorg coördinator bij Linc naar Zorg. In zijn dagelijkse werk heeft hij regelmatig te maken met privacyvraagstukken. Sinds de invoering van de Algemene Wet Gegevens Verordening (AVG) zijn die vraagstukken toegenomen. Is de invoering van de AVG dan wel een goede zaak?

Dat hangt er volgens Altenstad vanaf of je het bekijkt vanuit de privacy of vanuit de zorg. ‘De AVG heeft het uitvoeren van zorgwerkzaamheden op een aantal vlakken moeilijker gemaakt, laat de zorg soms zelfs stagneren. Het is niet helemaal duidelijk wanneer je de regels in het belang van de betrokkene mag overtreden. Maar als ik zelf cliënt zou zijn, zou ik me zorgen maken over waar mijn informatie terecht kan komen. De AVG is daarom een noodzakelijk kwaad. Het risico dat jouw informatie ergens komt waar je het niet wilt hebben, is alleen wel een risico geworden wat je moet nemen om goede zorg te krijgen.’

Lees hieronder verder.Bron: Zorg+ Welzijn

Externe links:
Goede naleving van de AVG gaat ten koste van de zorgDownloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken