De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept de minister Cora van Nieuwenhuizen, van Infrastructuur en Waterstaat, op om de CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. De NVA heeft de afgelopen maanden bij meerdere instanties intensief gezocht naar cijfers over het verband tussen autisme en auto-ongelukken. Die cijfers zijn er niet.

De afgelopen maanden heeft de NVA, naar aanleiding van vele binnengekomen klachten, onderzoek gedaan naar de misstanden bij het CBR. De ernst van de klachten is dermate groot, dat de NVA de minister middels een brieft verzoekt om direct in te grijpen.

Zodra iemand zich bij het CBR inschrijft om te beginnen met rijlessen, wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer wordt ingevuld dat er sprake is van ‘autisme’, moet diegene
verplicht deelnemen aan een extra ‘keuring’, waaruit de rijgeschiktheid moet blijken. Die keuring is prijzig, duurt lang, stelt inhoudelijk weinig voor, en is, zoals nu blijkt, volstrekt onnodig. Bij navraag bij diverse instanties en bij het nagaan van eerder gedaan onderzoek, blijkt namelijk dat er geen enkel relevant verband bestaat tussen rijvaardigheid, en de diagnose autisme. Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze eenmaal hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden.

Naast het feit dat er geen basis bestaat voor een extra traject bij mensen met autisme, blijkt het traject zélf ook niet te deugen: zo was de medisch adviseur van het CBR zelf actief als adviseur bij de totstandkoming van het advies waarin staat dat mensen met autisme een extra keuring moeten doorstaan. Daarom twijfelt de NVA over de onafhankelijkheid van het advies dat is gebruikt. Dat advies baseert zich bovendien op een onderzoek waarin autisme in het geheel niet voorkomt.

Lees hieronder verder.Bron: NVA

Externe links:
‘Schaf CBR-keuring voor mensen met autisme af’Downloads:Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken