Publicaties en naslagwerk

NZa publiceert monitor zorgverzekeringen

Kennisbank
Een overzicht van de meest actuele artikelen vindt u hier of gebruik onze uitgebreide zoekfunctie.
Start een discussie
Om een discussie te kunnen starten op basis van dit kennisbank-item dien je ingelog te zijn.

 
Kennisbank

De NZa heeft de monitor zorgverzekeringen 2019 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat in 2019 het aantal zorgpolissen met 4 naar gestegen 59 is. Dat komt onder meer door de toetreding van zorgverzekeraar Eucare. Ook steeg de gemiddelde premie. Zorgverzekeraars bieden binnen concerns nog steeds veel dezelfde polissen aan onder verschillende merknamen en voor uiteenlopende premies.

 

De NZa ziet dat het aanbod groeit, maar niet zozeer dat er meer keuze komt. De NZa is een voorstander van een onderscheidend en overzichtelijk polisaanbod. Van de 59 polissen waren er 23 gelijk of bijna gelijk aan een andere polis binnen hetzelfde concern. Wel verschillen de premies voor deze polissen. Eén concern biedt dezelfde polis zelfs 6 keer aan onder verschillende merknamen. Dit maakt het voor verzekerden onnodig lastig om een keuze te maken voor een polis. De NZa vindt het wenselijk dat de zorgverzekeraars heroverwegen om nagenoeg gelijke polissen te schrappen. Ook is het belangrijk dat zorgverzekeraars informatie over de polissen nog beter ontsluiten, zodat verzekerden een goed geïnformeerde keuze kunnen maken.

 

Zorgverzekeraars krijgen met de risicoverevening een compensatie voor verschillen in zorgkosten van hun verzekerden. De manier waarop deze risicoverevening nu wordt bepaald, heeft het risico in zich dat het voor verzekeraars loont om te sturen op winstgevende groepen verzekerden. Dat vindt de NZa onwenselijk. Zij doen dan ook de oproep om de risicoverevening steeds te verbeteren en naar nieuwe methoden te zoeken om voorspelbare winsten en verliezen zo veel mogelijk te beperken.

 

Voor het eerst sinds jaren zijn weer aanvullende verzekeringen op de markt voor het vrijwillig eigen risico. De NZa vindt dit onwenselijk en spreekt de zorgverzekeraars in kwestie hier op aan. Zorgverzekeraars omzeilen hiermee het verbod op premiedifferentiatie. Een beperkte groep - seizoensarbeiders en studenten aan medische opleidingen bijvoorbeeld - kan deze verzekering voor een klein bedrag afsluiten. Zij krijgen dan de maximale premiekorting, omdat ze een hoog vrijwillig eigen risico hebben. Hierdoor betalen zij fors minder premie dan verzekerden die deze aanvullende verzekering niet kunnen afsluiten.

 

Lees hieronder verder.

  • Publicatiedatum:
  • Gepubliceerd door:
  • Bron:
  • 10-09-2019
  • Mirjam Henzen
  • NZa
  • Externe links:
  • Downloads: