De Uw Zorg online Challenge is een jaarlijks terugkerend evenement waarin koplopers uit de huisartsenzorg, apothekers en paramedici hun succesvolle eHealth-implementatie aanpak delen. Bij de derde editie van de Uw Zorg online Challenge – die plaatsvindt op 29 januari – is de online dossierinzage voor patiënten een belangrijk thema.

De Challenge is een initiatief van Pharmeon om samen met partners en gebruikers van het Uw Zorg online- platform kennis over eHealth te delen en zo het gebruik te stimuleren. Deelnemers aan de Challenge krijgen praktische tips en juridische handvatten. In de avond wordt de Uw Zorg online award uitgereikt aan de meest online zorgpraktijk en regio van Nederland.

Dossierinzage door patiënten

Eén van de belangrijke eHealth uitdagingen voor dit jaar is de online dossierinzage voor patiënten, wettelijk verplicht voor 1 juli 2020. Tijdens de challenge deelt huisarts Henk Schers zijn ervaringen daarmee in de huisartsenpraktijk. Schers deed samen met het Radboud UMC en met 26 Nijmeegse huisartsen in pilotverband ervaringen op via een app gekoppeld aan hun huisartsinformatiesysteem. Ruim 2200 patiënten maken gebruik van de app en het portaal. Ook de juridische en praktische overwegingen bij het openstellen van het dossier komen aan bod tijdens de plenaire sessies en een workshop, verzorgd door Annemarie Smilde, senior specialist gezondheidsrecht VvAA.

Best practices van praktijken

Tot de digitale koplopers behoort Jasper Schellingerhout van Het Huisartsenteam de Keen, die actief stuurt op gebruik van eHealth door het hele team. “Door agenda’s steeds meer online open te zetten en af te stemmen op de vraag, voorkom je dat patiënten teleurgesteld digitaal afhaken als ze niet meteen online bij je terecht kunnen,” vertelde Schellingerhout tijdens de vorige editie van de Uw Zorg online Challenge. Inmiddels handelt zijn praktijk bijna 50% van alle herhaalrecepten en afspraken en dagelijks 25 consulten online af. De praktijk kan tijdens de ochtendspits daardoor twee assistentes minder inzetten aan de telefoon, en merkte een daling in de telefoonbelasting van 15%.

In 2019 viel Apotheek De Horden van apotheekketen Medsen uit Wijk bij Duurstede in de prijzen met een award voor zowel ‘meeste online patienten’ als ‘snelste groei’. Zij zien het als een tweede natuur om patiënten aan te sporen gebruik te maken van online diensten. Apotheker Rick Mouton, vertelt over hun aanpak. “Je moet er als apotheek een speerpunt van maken, dan kom je een heel eind. Het levert ons absoluut tijdwinst op; alles wat online wordt aangevraagd, wordt rechtstreeks ingeschoten in het systeem. Het is handig voor zowel de patiënt als voor onszelf.”

Lees hieronder verder.Bron: SmartHealth

Externe links:
Uw Zorg online challenge 2020: award voor eHealth koplopers

Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken