Het tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen leidt tot gevaarlijke situaties. Dat concludeert RTL Nieuws uit een onderzoek onder bijna 3000 ziekenhuismedewerkers.

Volgens meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek leidt de hoge werkdruk in het ziekenhuis tot fouten. Meer dan 1100 verpleegkundigen geven aan dat ze elke dag collega’s tekort komen. Eén op de vijf verpleegkundigen heeft een ernstige fout met medicatie meegemaakt.

Overlijden door personeelstekort

Tientallen verpleegkundigen vertelden aan de RTL redactie dat ze denken dat een overlijden is bespoedigd of veroorzaakt door een tekort aan verpleegkundigen. RTL Nieuws kon deze verhalen niet verifiëren omdat de verpleegkundigen liever geen gedetailleerde informatie gaven.

Ongekwalificeerde collega’s

Meer dan 1000 van de deelnemers aan het onderzoek (dus niet alleen de verpleegkundigen) geven aan dat zij werken met ongekwalificeerde collega’s die handelingen uitvoeren waarvoor ze niet bevoegd of bekwaam zijn. Het kan dan gaan om stagiaires die volwaardig worden ingezet op de afdeling, of om medewerkers op een specialistische afdeling die daar niet de benodigde papieren voor hebben.

Onderzoek

Dit onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek naar de gevolgen van het personeelstekort in de zorg. In dat grotere onderzoek vulden 8431 zorgmedewerkers een vragenlijst in. Bijna 3000 daarvan werken in een ziekenhuis, en 1816 zijn verpleegkundige.Bron: Nursing

Externe links:
Tekort aan verpleegkundigen leidt tot gevaarlijke situaties in ziekenhuis

Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken