V&VN heeft verkenner Rinnooy Kan vandaag laten weten niet door te willen met het wetsvoorstel BIG II. De beroepsvereniging wil nu eerst in gesprek met leden, omdat uit een peiling blijkt hoe verschillend verpleegkundigen over functiedifferentiatie denken.

Een ruime meerderheid van de hbo-opgeleide verpleegkundigen wil wél functiedifferentiatie. De meesten met een mbo-v diploma willen géén functiedifferentiatie, net als de meeste inservice-opgeleiden.

Hbo-verpleegkundigen zijn voor

Op de vraag ‘Moet er volgens jou een onderscheid zijn op de werkvloer tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen (‘functiedifferentiatie’)?’ antwoordde 73 procent van de 5750 respondenten met een hbo-opleiding ‘Ja’. 17 procent antwoordde ‘Nee’, de rest vulde in ‘Weet niet’. 48 procent van deze ja-stemmers wil ook onderscheid vastgelegd in de wet, dus beroepsdifferentiatie, 34 procent vindt dat juist geen goed idee.

Mbo-v en inservice-opgeleiden zijn tegen

Van de 3717 respondenten met een mbo-opleiding is 37 procent vóór onderscheid op de werkvloer en 51 procent tégen. 5435 verpleegkundigen met een inservice-opleiding vulden de peiling in, 34 procent wil functiedifferentiatie, 53 procent niet. Ook uit het totaalresultaat van de peiling blijkt een groot verschil in denken over functiedifferentiatie: 46 procent van de 17.399 respondenten is voorstander, 42 procent tegenstander.

Lees hieronder verder.

Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken