Als bedrijven proberen de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) te omzeilen, gaat verantwoordelijk minister Wouter Koolmees de werkgevers daar zeker op aanspreken. ‘Ontwijking van de regels is onwenselijk’, zo zei hij in de Tweede Kamer.

De bewindsman ziet dat sommige ondernemingen proberen op een ‘creatieve’ manier onder de regels uit te komen. Ze bedenken nieuwe schijnconstructies, waarbij je niet in vaste dienst bent maar wel als zodanig moet meedraaien in het bedrijf. Terwijl de WAB, die op 1 januari inging, het voor ondernemers juist aantrekkelijker moet maken mensen een baan aan te bieden.

FNV

Naast minister Koolmees ziet ook de FNV dat in sommige gevallen de WAB zijn doel daadwerkelijk bereikt en leidt tot het aanbieden van vaste contracten voor werknemers. Maar ook blijkt jammer genoeg dat de invoering van de WAB voor veel werkgevers een handreiking is tot een zoektocht naar ontduikingsmogelijkheden.

Uitdagingen

Koolmees ziet in dat de invoering van de WAB uitdagingen met zich meebrengt, zoals in de regel het geval is bij een nieuwe wet. Verder moeten de betrokkenen wennen aan de andere regels. Hij zegt de zorgen, bijvoorbeeld in de horeca, te begrijpen en is bereid goed te kijken naar de kritiek. Ook wil Koolmees de werking van de WAB meteen in kaart brengen. Maar is er volgens hem ook sprake van indianenverhalen. Hij wijst op de klacht van een zelfstandige (zzp) die vreesde dat hij nu ‘anders’ moest gaan werken. ‘Dat klopt niet. De WAB gaat niet over de zzp’, benadrukt Koolmees.

Lees hieronder verder.



Bron: CM Web

Externe links:
Werkgevers omzeilen de WAB

Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken