De zorg groeit in 2020 met 2,5 procent voor het tweede achtereenvolgende jaar sneller dan de gehele economie. Net als in 2019 wordt de voet na jaren van strikte beheersing van de collectieve zorguitgaven ook in 2020 wat verder van de rem gehaald. Bovenop de reguliere groei vanwege de toenemende zorgvraag, hebben extra middelen voor hogere kwaliteit en kortere wachtlijsten een aanhoudend sterke groei tot gevolg. Dit meldt ING.

Binnen de zorg groeit de ouderenzorg het snelst. In 2020  gaat er 500 miljoen euro extra aan kwaliteitsgelden naar verpleeghuizen. Ook de jeugdzorg groeit door de extra 300 miljoen voor wachtlijstreductie. Huisartsen en wijkverpleging laten in 2020 ook forse groei zien. Ziekenhuizen groeien juist trager door landelijke afspraken om zorg zoveel mogelijk buiten het ziekenhuis te leveren.

Zorguitgaven groeien al 50 jaar

Over een lange periode bezien, groeien de zorguitgaven al zo’n 50 jaar aan één stuk. “De zorgvraag neemt aan de ene kant toe door de groeiende bevolking en vergrijzing, en aan de andere kant door de keuze voor meer en betere zorg die met de groeiende welvaart gepaard gaat. Verder stuwen ‘reguliere’ loon- en prijsstijgingen de zorguitgaven op. Ook innovaties als nieuwe geneesmiddelen en betere medische apparaten kosten steevast geld”, zegt ING-econoom Edse Dantuma.

Verlichting arbeidsmarktkrapte zorg

Het arbeidsaanbod groeit in 2020 naar verwachting voor het eerst in zeven jaar iets sneller dan de totale werkgelegenheid. Dat verlicht de arbeidsmarktkrapte ook voor de zorg enigszins. Naar verwachting bedraagt de baangroei in de zorg in 2020 minimaal 2 procent, waarmee de grens van 1,5 miljoen zorgmedewerkers wordt doorbroken. Dit betekent een ruime verdubbeling in dertig jaar tijd. Van alle werkzame personen is in 2020 zo’n 15,5 procent werkzaam in de zorg. Dertig jaar geleden was dit nog 12 procent.Bron: NZG

Externe links:
Zorg groeit in 2020 sneller dan de gehele economie

Typ hier uw zoekopdracht om de site te doorzoeken